De Raaf FestivalBoot

De Raaf als festivalschip Tijdens TREK fungeert

De Raaf, een oude vissermanschouw, als festivalschip. Zij zal zeilend van Zuid naar Noord trekken.

Zaterdag van Zoutkamp via Oostmahorn naar Lauwersoog.
Zondag zet het schip koers naar het Rif.
Het Rif is een waanzinnige zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog waar de zee van ‘nature’ veel afval neer legt. Onde het motto: ‘Doe eens Wad…’, zal de negenkoppige bemanning hier van boord gaan om een een mooie broedplaats te creëren voor de vogels. In de tijd de de zee hen geeft zullen zij zo veel mogelijk plastic mee nemen. Van het hout wat zij tegen komen, zullen zij mooie beschutte plekken bouwen waar zand en wind verder mee kunnen gaan.De verzamelde stofzuigerslangen, visnetten, trossen, schoenen, Maggi-flessen en brokstukken krijgen een plek in een nog te realiseren kunstwerk op het Waddenkwartier in Lauwersoog. Zo levert het rijke en smaakvolle programma van TREK behalve onvergetelijke momenten, ook eenschone en mooie broedplaats voor de trekvogels op.

De voor deze vaart gecharterde bemanningsleden zullen ieder op een eigen wijze de trektocht tijdens het festival in woord en beeld verslaan. Dit zal vanaf de wal via verschillende media te volgen zijn. Hou hier voor ook de site van het Trekfestival in de gaten. Onder de bemanningsleden zullen zich onder meer een sneltekenaar, een wetenschapper, een fotograaf, een journalist en een dichter bevinden. Schipper en theatermaker Nienke Dijkstra weeft door de tocht verhalen uit het varensleven van haar overgrootvader, die zo’n 90 jaar geleden in dit gebied voer. Mensen met een origineel idee verslaglegging worden opgeroepen dit te melden via de site http://www.doeeenswad.nl/

Het meest aansprekende idee wordt beloond met een plek op het festivalschip.

Zaterdag 11.00 Afvaart Zoutkamp jachthaven Hunzegat. Uitzwaaien!Tocht gaat via de Zoutkamperril naar het Lauwersmeer, en vanaf daar naar Oostmahorn.
13.00 Aankomst Oostmahorn bij de Blauwe Huizen. Daar is, vanaf het water, een korte voorstelling van verhalenverteller Baukje Fennema van theater ITHAKA te zien. Ze brengt het verhaal ‘DE WITTE VROUWE.’
13.45 Vertrek bij Blauwe Huizen.
14.00 : aankomst Oostmahorn bij de sluis (buitenkant-Lauwersmeerkant) Hier kan een deel van de bemanning gewisseld worden en is er ook even tijd om rond te kijken en het festivalschip te bekijken.
15.00 uur Vertrek Oostmahorn richting Lauwersoog
16.00 De Raaf gaat door de Robbengatsluis.
17.00 Aankomst Lauwersoog.
De Raaf legt aan bij de jachthaven van het Waddenkwartier. Hier, aan de buitenkant van Lauwersoog, eindigt de eerste dag.

Zondag 8.00 uur Vertrek van De Raaf. Uitzwaaien!
10.00 uur Aankomst bij het Rif.
11.00 uur Bemanning gaat van boord en de zandplaat om het Rif schoon te maken.
12.00 uur Laag Water op het Rif
13.00 uur Bemanning gaat weer aan boord
14.00 uur Vertrek richting Lauwersoog.
Rond 16.00 Aankomst in de haven van Lauwersoog. Warm onthaal door andere trekvogels.

Het verzamelde afval wordt van boord gehaald. Kunsternares Maria Koijck zal dit afval verwerken in een Grote Garnaal die zij maakt voor het Havenfestival 12-14 juni 2015 te Lauwersoog, om aandacht te vragen voor de Plastic Soep. Maria Koijck voer ook ooit mee met de Raaf en Deed eens Wad.

17.00 uur Nazit, met het uitwisselen van sterke verhalen over ieders Trek.

IMG_1781 IMG_1883 IMG_1890 IMG_1895 IMG_2604 IMG_2662 IMG_2690 IMG_2823